Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše učinkovitosti spletne strani.
Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tukaj

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.pas topDry

zaključni sloj (R055, R955, R855)

weber.pas topDry
weber.pas topDry

Nov

Prednosti

weber.pas topDry je inovativni zaključni sloj, ki brez dodanega algicida zmanjšuje možnost razvoja alg in plesni na fasadni površini.

weber.pas topDry neprestano površinsko razporeja zastalo vodo na površini iz mokrih na bolj suha področja. Končni rezultat je tudi do 10x hitreje suha fasada, kar močno zmanjša možnost razvoja alg in plesni.

Preberite si več o algah in plesnih...

Lastnosti izdelka


Alge in plesni so težava, na katero investitorji v času izbire zaključnega sloja niso pozorni...

Vzrok za razvoj alg in plesni na fasadah je vlaga, ki zastaja na fasadnih površinah. 


Vir vlage je lahko:
1. padavinska voda, kateri dostop preprečujemo z daljšimi napušči,
2. kondenzacija, ki se pojavlja vsakodnevno ob segrevanju ozračja v okolici objekta. Vlaga iz zraka kondenzira na hladnih površinah (npr. avtomobilu in tudi fasadi).

Zakaj v preteklosti ni bilo težav za algami in plesnimi?

Alge in plesni se ne razvijajo na suhih površinah. V preteklosti na objekte niso vgrajevali izolacije ali pa so bile debeline izolacije manjše od 5 cm. Ko so v hladnih obdobjih (takrat se omočena fasada težko posuši) ogrevali notranje prostore je toplota prehajala skozi stene in sušila zaključne sloje. 

Danes se na objekte, z namenom energetske učinkovitosti, vgrajujejo večje debeline izolacije, ki preprečujejo prehod toplote in sušenje zaključnega sloja. Zaključni sloj je dlje časa vlažen in posledica je razvoj alg in plesni na fasadnih površinah. 

SLIKA: Levo: fasada brez izolacije Desno: fasada z izolacijo.
Na obeh površinah je enak zaključni sloj

Rešitve v preteklosti se niso izkazale za učinkovite...

Agicid v zaključnih slojih:
Alge in plesni se težje razvijajo na bazičnih površinah. Zato je bil prvi poskus proizvajalcev zaključnih slojev dvigniti pH fasadne površine z dodatkom algicida.
Na žalost je njihova učinkovitost kratkoročna (2 - 5 let), saj se neprestano izpirajo iz fasade in so hkrati UV neobstojni. 
Zavedati se je tudi potrebno, da so algicidi fito-farmacevtska sredstva, ki so močno škodljiva tako za okolje kot tudi človeka.

Povečana vodoodbojnost zaključnih slojev:
Zmotno je prepričanje, da zaključni sloji z visoko vodoodbojnostjo hitreje posušijo fasadno površino in zmanjšajo možnost razvoja alg in plesni. Izkazalo se je namreč, da kondenzacijske kapljice zaradi visoke vodoodbojnosti zastajajo na razbrazdani površini zaključnega sloja. Zastajajo zato ker nimajo tako velike lastne teže, da bi jih gravitacija odvedla s fasadne površine. 
Izkazalo se je da v nasprotju s pričakovanjem še pospešujejo razvoj alg in plesni, saj na površini delujejo kot lepilo in na sebe vežejo spore alg in plesni, ki se z vetrom transportirajo po zraku.

Pospešen učinek sušenja površine z vodovpojnostjo

Drug, revolucionaren način pri tankoslojnih zaključnih ometih pa je sušenje zaključnega sloja z razporeditvijo vlage po čim večji površini.

To je bila lastnost, ki je bila do sedaj rezervirana le za klasične, mineralne omete (teranova). Gre za možnost kapilarnega razporejanja kondenzacijske vlage in vodnih kapljic, ki se ustvarjajo in zastajajo na fasadni površini.

Dokazano je, da se popolnoma vodoodbojne površine sušijo dlje časa kot tiste, ki vlago absorbirajo in jo hkrati oddajo na večji površini v trenutku, ko zrak v okolici postane bolj suh. To edinstveno načelo sušenja, ki je bilo do sedaj prednost mineralnih zaključnih slojev (teranov), smo z novo tehnologijo, v katero je bilo vključeno stoletje izkušenj skupine Saint-Gobain Weber, uspeli prenesti v tankoslojni pastozni zaključni omet weber.pas topDry.

S tisoči kapilar, razporejenih po vrhnjem sloju, razporeja vlago po celotni površini in preprečuje zastajanje kapljic. Vlaga se razporeja iz bolj mokrega dela fasade na bolj suh del. Rezultat je do 10x hitreje suha fasadna površina.  

Prerazporejanje vlage VS vodoodbojnost

Na hidrofobnih (vodoodbojnih) zaključnih slojih se zaradi visoke zavrnitve vlage ob omočenju v žepkih razbrazdane površine ujamejo vodne kapljice. Te privlačijo spore alg in nečistoče, ki potujejo po zraku. Kapljica vode ima relativno dolg čas sušenja, ki je potenciran predvsem v prehodnih obdobjih leta (pomlad, jesen). Dlje ko je kapljica prisotna na fasadni površini, večja je možnost, da se na njo ujamejo spore alg, ki v njej najdejo hranilne snovi za svojo rast.

Hidrofobni zaključni slojiZaključni sloji, ki prerazporejajo vodo
Hidrofobnost lahko razložimo kot popolno zavračanje vode, ki na površini zaradi površinske napetosti vode ustvari kapljico, ki se dolgo suši.weber.pas topDry zaključni sloj kot list papirja razporedi kapljico vode po večji površini in pospeši sušenje takoj ko je zrak bolj suh od ometa.

Ali prerazporejanje vlage pomeni težavo v času zmrzovanja?

V primerjavi z običajnimi zaključnimi sloji, ki imajo koeficient navlaževanja w manjši od 0,05 kg/m2, ima zaključni sloj weber.pas topdry koeficient navlaževanja w manjši od 0,2 kg/m2.

Ta vrednost izpolnjuje tehnične in fizikalne karakteristike zaključnih slojev, ki se uporabljajo na zunanjih površinah, saj so po ETAG 004 vsi zaključni sloji, ki imajo manjšo vrednost navlaževanja od 0,5 kg/m2, primerni za zunanjo uporabo in so hidrotermalno učinkoviti, preprečujejo navlaževanje ostalih elementov v sistemu in so odporni na cikle zmrzovanja in tajanja.

Enostavne rešitve so pogosto najboljše!

Včasih lahko odklon od tradicionalnih metod dela in razmišljanja pripelje do velikih odkritij in rešitev. Učenje na podlagi dognanj in že uporabljenih rešitev iz preteklosti pa je v dobi neprestanih inovacij velikokrat zapostavljeno ali preprosto neuporabljeno. S ciljem razvoja pastoznih tankoslojnih zaključnih slojev, ki minimalizirajo vpliv vlage in učinkovito pospešujejo njeno odvajanje, je bilo samo potrebno pregledati znanje naših prednikov, ki so rešitev razvili pred 100 leti - z izdelkom mineralni praskani oz. strugani omet (teranova).

Sestava in lastnosti

Lastnosti

Tankoslojni zaključni sloj z izjemno pospešenim učinkom sušenja, v pastoznem stanju, embaliran v 25 kg vedru.

weber.pas topDry omet je paroprepusten, odporen proti alkalijam in dimnim plinom, pralen ter odporen na zmrzal.

Gostota: 1,8 kg/dm3
Koeficient paroprepustnosti: µ= cca. 40
SD vrednost v fasadnem sistemu: 0,060
Koeficient navzemanja vlage: w < 0,2 kg/m2

Strukture ometa: zaribane in vlečeni strukturi.

Barvni odtenki

weber barvna karta zaključnih slojev in ometov

Vsi barvni odtenki po weber barvni karti 

Lahko izdelamo barvne odtenke izven standardne barvne karte.

Surovinska sestava

Inovativno dvokomponentno mineralno – organsko vezivo, kalcitni peski, visoko kakovostni pigmenti, polnila, aditivi.

Poraba

IzdelekGranulacijaOznaka izdelkaOkvirna poraba na m2
weber osnovni premazG700, G705 0,15 kg
weber.pas topDry omet

zaribana struktura

posebno fini omet1,0 mmR0551,80 kg
fini omet1,5 mmR9552,50 kg
srednje zrnati omet2,0 mmR8553,30 kg
grobo zrnati omet3,0 mmR7555,00 kg

Dokumentacija

Varnostni list

Izjava o lastnostih

Pošljite ali si prenesite dokumentacijo

Lahko pošljete dokumentacijo na določen elektronski naslov, ali pa si jo prenesite na svoj računalnik.

Barvni odtenki

Weber barvna karta

Priprava in Izvedba

Podlaga

Mineralne podlage (apnene, apneno - cementne) morajo biti suhe, trdne in brez deformacij, ki so posledica krčenja, zvijanja ali posedanja.
Nove podlage, na primer fini omet, morajo biti izdelane skladno z normativi.
Podlaga naj bo ravna in brez razpok. Toplotni omet površinsko armiramo (v skladu z veljavnimi normativi, kot pri kontaktnih tankoslojnih fasadnih sistemih).
Pri sanaciji mora biti podlaga očiščena slabo oprijemljivih in odpadajočih delcev, ostankov starih malt ter premazov.

Izvedba

Glede na vrsto podlage priporočamo naslednjo izvedbo:

Osnovni premaz:
weber osnovni premaz (G700, G705) nanesemo na podlago dan pred nanosom zaključnega ometa. Z njim nevtraliziramo podlago in dosežemo enakomerno vpojnost.

Nanos ometa:
weber.pas topDry omet dobro premešamo v vedru. Če je potrebno, dodamo malo vode. Omet nanesemo na ustrezno pripravljeno podlago v debelini največjega zrna s pomočjo gladilke in takoj krožno zaribamo. Bolj grobo strukturo dobimo, če uporabljamo plutovinasto gladilko. Paziti moramo, da stična mesta dveh nivojev gradbenega odra zaribamo hkrati, mokro na mokro, in z enakimi gladilkami. Zaradi enakosti barvnega odtenka priporočamo, da hkrati zmešate vsebino več veder v primerno veliki posodi.

Nanos zaključnega sloja pri več barvnih odtenkih:
Z weber.pas topDry ometom lahko izvedemo tudi večbarvne kombinacije na eni površini. Mesta, na katerih se bodo stikale različne barve, zaščitimo z lepilnim trakom. Nato nanesemo prvi barvni odtenek in takoj odstranimo lepilni trak. Naslednji dan zalepimo lepilni trak po robovih predhodno nanešenega ometa in nanesemo drugi barvni odtenek. Pri tem pazimo, da ne umažemo že obdelane površine.

Nasvet:
Priporočamo uporabo svetlejših barvnih odtekov - Indeks odboja svetlobe (HBW) naj bo nad 25.

Debelina nanosa:
Debelina nanosa na weber.therm sistemih toplotne izolacije: zaribana struktura min. 1,5 mm, vlečena min. 2,0 mm.

Pogoji uporabe

Temperatura pri izvedbi:+5°C do +25°C podlage in zraka. Izogibamo se delu ob neposrednem osončenju in nevarnosti omočenja površin.

Pripomočki, orodja

Plastična gladilka, plutovinasta gladilka, jeklena gladilka.

Vedra, posode in orodje takoj očistimo z vodo. Takoj moramo očistiti tudi vgrajene elemente na fasadi.

Pakiranje in Splošni napotki

Embaliranje

Tankoslojni omet na mineralno - silikonski osnovi.

za uporabo pripravljena zmes

 • v vedrih po 25 kg

Skladiščenje

Do 6 mesecev v originalno zaprti embalaži, skladiščeno v suhem in zračnem prostoru, zaščiteno pred zmrzovanjem in visokimi temperaturami.

Splošni pogoji

Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. prevzema odgovornost v okviru splošnih prodajno - dobavnih pogojev za kvaliteto svojih izdelkov. Ker so vremenski in drugi pogoji pri izvedbi zelo različni, je potrebno zgornja navodila jemati kot splošne smernice brez garancije za izvedbo. Upoštevajte tudi uradne smernice, normative in podatke iz tehničnih listov. Podatki v gornjih navodilih nas ne zavezujejo, jemljite jih kot priporočila, sestavljena ob najnovejšem stanju tehnologije izvedbe. Predpostavljamo, da izvajalec obvlada izvedbene tehnike posameznih komponent. Zapisano nas v ničemer ne zavezuje.

Barvna študija

Ponujamo vam izdelavo e-barvne študije, ki vam omogoča neomejeno menjavo barv na vašem objektu.

Oglejte si bazo 2000 barvnih študij, ki smo jih v preteklosti izdelali za naše stranke.
 weber e-barvne študije...

Kako naročite barvno študijo?
S klikom na povezavo boste preusmerjeni na spletno stran, preko katere lahko oddate naročilo za izdelavo barvne študije vašega objekta. 

Postopek je enostaven in podoben naročilu izdelka v spletni trgovini. Barvno študijo po prejetem plačilu izdelamo v roku 5 delovnih dni.

Kje oddam naročilo za weber e-barvno študijo?

Naročilo za izdelavo weber e-barvne študije 
oddate preko spletne strani:

http://narocilostudije.si.weber

Ali je barvna študija brezplačna in kako zahtevam povračilo plačanega zneska?

DA barvna študija je brezplačna - v kolikor ste kupili/vgradili enega izmed naštetih weber fasadnih sistemov:

 • weber.therm family
 • weber.therm clima
 • weber.therm kremšnita
 • weber.therm plus ultra
 • weber.therm freestyle
 • weber.therm flex
 • weber.therm elastik
 • weber.therm minus 7
 • Demit Original
 • Demit Mineral
 • Demit Uni Effect
 • Demit AClimaTIVE
 • Demit Line 4Q

Ob nakupu posameznih komponent izdelava barvne študije ni brezplačna.

Pred pričetkom izdelave VSAKE barvne študije je potrebno plačati predračun v višini 40 € + DDV.

Po končani vgradnji weber fasadnega sistema lahko preko iste spletne strani (stran kjer ste naročili barvno študijo) pošljete zahtevek za povračilo plačanega zneska. 

Postopek oddaje zahtevka za povračilo:

Korak 1: po vgraditvi weber ali demit fasadnega sistema obiščite stran http://narocilostudije.si.weber

Korak 2: Logirajte se z enakim uporabniškim imenom (vaš e-mail) kot ste se takrat ko ste naročali barvno študijo

Korak 3: Izpolnite vse zahtevane podatke o vgrajenem fasadnem sistemu, sarži zaključnega sloja (ki jo najdete na našem vedru), objektu, izvajalcu in računu za nakazilo

 

V kolikor se bodo posredovane informacije ujemale z našimi podatki bo zahtevek odobren in na vaš račun bomo povrnili plačan znesek.

Kdaj ni možno uveljavljati povračila zneska za izdelavo barvne študije?

1. V primeru, da na objekt ni bil vgrajen eden izmed weber fasadnih sistemov z ETA certifikatom

2. V primeru, da je bilo uporabljeno nesistemsko lepilo (561P)

3. V primeru, da je bil kupljen le del fasadnega sistema (npr.: weber fasadni sistem brez weber osnovnega premaza)

4. Če stranka (na prošnjo oz. po potrebi) ne predloži potrebnih dokumentov (račun ali dobavnica) z naslovom za dostavo sistema.

5. V primeru, da je za isti objekt naročenih in plačanih več barvnih študij ste upravičeni do povračila le za eno barvno študijo.

Iz navedenega izhaja, da je vsaka barvna študija plačljiva, vračilo zneska pa je odvisno od dejansko vgrajenih materialov ter po potrebi predloženih dokazil.

Kaj vključuje weber e-barvna študija?

Poslano fotografijo vašega objekta obdelamo s pomočjo grafičnih programov in v dveh različicah prikažemo približno sliko objekta z novo fasado. Barvna študija objekta se nahaja znotraj aplikacije, ki omogoča samostojno menjavo barvnih odtenkov na različnih površinah objekta. 

Grafična obdelava vključuje: 

 • grafično obdelavo ene fotografije
 • dva različna koncepta na tej fotografiji
 • obdelavo do desetih površin na enem konceptu
 • uporabo aplikacije, ki vam omogoča samostojno menjavo barv na obdelanem objektu

Oglejte si vzorec izdelane barvne študije.

Oglejte si bazo izdelanih barvnih študij, kjer se nahaja že več kot 1000 objektov strank, ki so jih obdelali naši arhitekti.

Kakšen je postopek naročanja weber e-barvne študije?

Korak 1: obiščite stran 
http://narocilostudije.si.weber

Korak 2: registrirajte se in ustvarite svoj uporabniški račun 

Korak 3: kliknite gumb "naročite barvno študijo" in naložite sliko hiše ter podajte kratka navodila

Korak 4: plačajte predračun v znesku 40 € + DDV, ki vam je bil poslan po e-pošti


Znesek je potrebno plačati pred pričetkom izdelave barvne študije.