Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše učinkovitosti spletne strani.
Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tukaj

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.ter praskani omet

O581, O481

weber.ter praskani omet
weber.ter praskani omet

Prednosti

  • mineralni praskani omet na apneno-cementni osnovi
  • klasična praskana struktura
  • namenjen za izdelavo klasične fasade

weber.ter praskani omet je mineralni plemeniti omet s klasično praskano strukturo.
Mineralni obarvani debeloslojni plemeniti omet za dekorativno zaščito objektov pred atmosferskimi vplivi. weber.ter praskani ometi so primerni za objekte, kjer je postavljena zahteva po značilnem izgledu klasičnih praskanih ometov. 

Lastnosti izdelka


Poraba

Približno 19,0 kg/m2.

Lastnosti

weber.ter praskani ometi so vodoodbojni, visoko paroprepustni, odporni proti alkalijam, zmrzovanju in dimnim plinom, uravnavajo vlago, niso pralni in ne nabrekajo. Obarvani omet je v celoti odporen proti vplivom svetlobe, cementa in apna.

Omet je negorljiv (gradbeni proizvod razreda A).

Gostota: 1,6 - 1,8 kg/dm3
Koeficient paroprepustnosti: µ= 15 - 17
Trdnosti po Ő - Norm B3340:

  • tlačna trdnost › 1,5 N / mm2
  • upogibna trdnost › 0,5 N / mm2

Struktura ometa:
enakomerno zrnata struktura z izgledom klasičnega praskanega ometa.

Zrnatosti:

  • srednje zrnati omet (O481), velikost največjega zrna cca. 3,0 mm

Barvni odtenki

43 zgodovinskih odtenkov.
Ne jamčimo za popolno ujemanje ali ponovljivost barvnih odtenkov.

43 odtenkov weber.ter praskanega ometa

Podlaga

Primerna je vsaka enakomerno in dobro vpojna podlaga, ki je stabilna in se ne krči ter ne vsebuje vodotopnih primesi. Podlaga mora biti trdna in suha, skladno z DIN 18550. Ometi morajo biti pripravljeni skladno z veljavnimi normativi: apneno – cementni ometi po DIN 18550, strojni ometi na osnovi apneno – cementne malte ter toplotni ometi na osnovi stiropora ali perlita. Podlaga naj ne bo zaglajena, temveč hrapava. Pred nanosom weber.ter praskanega ometa naj bo podlaga suha in stabilizirana.

Surovinska sestava

Apno, cement, marmorni peski, barvni pigmenti, dodatki za vodoodbojnost, aditivi.

Pogoji uporabe

Temperatura pri izvedbi: vsaj +5°C podlage in zraka. Izogibamo se delu ob neposrednem osončenju in nevarnosti omočenja površin.

Pripomočki, orodja

Mešalo, zidarska žlica, večja posoda, kovinska letev, nerjaveča gladilka, orodje za praskanje, jekleno rezilo, metlica.

Vedra, posode in orodje takoj očistimo z vodo. Takoj moramo očistiti tudi vgrajene elemente na fasadi.

Splošni pogoji

Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. prevzema odgovornost v okviru splošnih prodajno - dobavnih pogojev za kvaliteto svojih izdelkov. Ker so vremenski in drugi pogoji pri izvedbi zelo različni, je potrebno zgornja navodila jemati kot splošne smernice brez garancije za izvedbo. Upoštevajte tudi uradne smernice, normative in podatke iz tehničnih listov. Podatki v gornjih navodilih nas ne zavezujejo, jemljite jih kot priporočila, sestavljena ob najnovejšem stanju tehnologije izvedbe. Predpostavljamo, da izvajalec obvlada izvedbene tehnike posameznih komponent. Zapisano nas v ničemer ne zavezuje.

Dokumentacija

Varnostni list

Izjava o lastnostih

Pošljite ali si prenesite dokumentacijo

Lahko pošljete dokumentacijo na določen elektronski naslov, ali pa si jo prenesite na svoj računalnik.

Priprava in Izvedba


Izvedba

Osnovni cementni obrizg:
Vse površine moramo popolnoma prekriti s KPS – cementnim obrizgom ali cementnim obrizgom, pripravljenim v naslednji sestavi: 1 volumenski del portlandskega cementa in 3 volumenski deli ostrozrnatega peska brez glinenih primesi. Najprimernejši je pesek granulacije 0 – 7 mm, z malo finih delcev.

Grobi omet:
Na osnovni cementni obrizg nanesemo, v enakomerni debelini 20 – 25 mm, KPS – grobi omet za strojni nanos ali apneno - cementni omet, pripravljen v naslednji sestavi: 2 volumenska dela gašenega ali hidriranega apna, 1 volumenski del portlandskega cementa in 9 do 11 volumenskih delov ostrozrnatega peska brez glinenih primesi. Najprimernejši je pesek granulacije 0 – 7 mm, z malo finih delcev. Enako mešalno razmerje uporabimo tudi pri izdelavi ometnih obrob ('faž'). Grobi omet poravnamo z ustrezno letvijo – površina ometa mora ostati primerno hrapava. Pred nanosom weber.ter praskanega ometa mora biti grobi omet popolnoma suh in stabiliziran. Ne smemo uporabljati dodatkov (na primer proti zmrzovanju).

Toplotni omet:
Namesto grobega ometa lahko uporabimo weber toplotni omet (na osnovi perlita) ali weber extra toplotni omet (na osnovi stiropora). Pri tem upoštevamo tehnična navodila proizvajalca.

Priprava ometa:
weber.ter praskani omet pripravimo s čisto vodo tako, da sprva dodamo le toliko vode, da nastanejo vlažne grudice. V nadaljevanju vodo dodajamo postopoma, tako da postane zmes sprva gosto testasta in nato primerna za nanašanje z zidarsko žlico. Če za pripravo ometa uporabljamo mešalnik, moramo vsebino več mešalnikov medsebojno zmešati v primerno veliki posodi. Če omet pripravljamo ročno, moramo medsebojno zmešati vsebino več vreč. Po enakem postopku medsebojno mešamo blago različnih šarž. Pri izdelavi fasade moramo paziti, da je konsistenca weber.ter praskanega ometa ves čas enaka. To je zelo pomembno za enakomeren videz fasadne površine. Med delom zmes stalno mešamo ter ne uporabljamo dodatkov (na primer proti zmrzovanju).

Predhodno omočenje:
Pred nanosom weber.ter praskanega ometa površino, ki jo bomo obdelali v enem dnevu, enakomerno omočimo. Pri tem ne smemo pozabiti na parapete ter notranje dele okenskih in vratnih odprtin. S poskusnim nanosom ugotovimo, ali je površina primerno omočena (omet se ne suši prehitro oziroma ne drsi po površini).

Nanos ometa:
weber.ter praskani omet nanesemo strojno ali z zidarsko žlico, poravnamo z ustrezno letvijo, vtisnemo in zagladimo z nerjavečo gladilko. Zaglajena površina nam olajša prepoznavanje neopraskanih delov ometa. Stična mesta obdelujemo sveže na sveže. Stike ometov v različnih barvah izvajamo samo vertikalno.

Praskanje:
Čas pričetka praskanja je različen in odvisen od vremenskih razmer. Določimo ga s poskusom – na orodju za praskanje ne sme biti ostankov svežega ometa. Omet praskamo z rahlim pritiskom orodja v enakomernih in istosmernih gibih, pri čemer pazimo, da opraskamo celotno površino. Neopraskana in naknadno praskana mesta so vidna kot svetlejše lise. Po končanem praskanju površino 'porežemo' z jeklenim rezilom in ometemo z metlico.

Embaliranje, Skladiščenje in Splošni napotki


Embaliranje

Mineralni plemeniti omet s klasično praskano strukturo.

Zmes v prahu

  • v 30 kg vrečah.

Skladiščenje

Do 6 mesecev pod pogoji, ki so predpisani za skladiščenje cementa.