Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše učinkovitosti spletne strani.
Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tukaj

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.min freestyle - debeloslojni praskani omet

K440

weber.min freestyle - debeloslojni praskani omet
weber.min freestyle - debeloslojni praskani omet

Prednosti

 • tovarniška mešanica v 48 zgodovinskih odtenkih po weber barvni karti
 • praskana struktura
 • vodoodbojen
 • visoko mehansko odporen
 • visoko paroprepusten
 • zaradi vsebnosti apna ima povečano naravno odpornost na alge in plesni
 • samočistilni učinek 
 • primeren za fasadni sistem weber.therm freestyle

weber.min freestyle je debeloslojni "praskani" omet na apneno – cementni osnovi, prirejen za uporabo na fasadnih sistemih.

Uporablja se kot zaključni omet v weber.therm freestyle sistemu toplotne izolacije.

Lastnosti izdelka

Praskani ometi

Mineralni zaključni sloji so se v debeloslojni različici “praskani teranovi” pojavili pred 100 leti. Njihove lastnosti so ob pravilni izvedbi fasadam zagotavljale dolgotrajno lepoto in učinkovito obrambo pred vplivi iz okolja. 

Trajnost teh ometov se je izkazala kot neprimerljivo boljša od sodobnih tankoslojnih zaključnih slojev predvsem zaradi dveh lastnosti: 

 1. Mineralni ometi so industrijsko pripravljene suhe mešanice apna, cementa in različnih peskov. Vsebovano apno z visokim Ph v času zorenja (približno 20 let) naravno zavira razvoj alg in plesni na površini. 
 2. Delci klasične praskane teranove neprestano odpadajo s površine. Z odpadanje materiala pa odpada tudi umazanija, ki se z leti nabira na teh površinah. Tako lahko prav v praskani teranova najdemo učinek samočistilnosti, ki je tako iskan in nikoli dosežen v sodobnih tankoslojnih zaključnih slojih.  

Slabost debeloslojnih praskanih ometov je relativno zahtevna izvedba, ki zahteva izkušenost fasaderja, sodelovanje z vremenom in poznavanje materiala.

Kljub zahtevni izvedbi, ki rahlo podraži ceno investicije, je to priporočena rešitev s strani našega podjetja, saj ponuja neprimerljivo funkcionalno in estetsko trajnost.

 

 

Sestava in lastnosti

Lastnosti

weber.min freestyle praskani omet predstavlja naslednjo generacijo zaključnih slojev, ki ji običajno poznamo pod imenom "praskana teranova". Ti zaključni sloji na apneno cementni osnovi že več kot 100 let zgradbam zagotavljajo varnost pred vplivi iz okolja. weber.min freestyle debeloslojni praskani omet je izredno barvno obstojen, robusten, odporen proti alkalijam, zmrzovanju in dimnim plinom. Ima izjemno sposobnost uravnavanja vlage.

Omet je negorljiv (gradbeni proizvod razreda A).

Struktura ometa:

 • enakomerno zrnata struktura z izgledom klasičnega praskanega ometa.

Zrnatost:

 • velikost največjega zrna cca. 3,0 mm.

Barvni odtenki

weber barvna karta zaključnih slojev in ometov

48 barvnih odtenkov po weber barvni karti.

Surovinska sestava

Apno, cement, marmorni peski, barvni pigmenti, aditivi.

Dokumentacija

Tehnični list

Varnostni list

Izjava o lastnostih

Pošljite ali si prenesite dokumentacijo

Lahko pošljete dokumentacijo na določen elektronski naslov, ali pa si jo prenesite na svoj računalnik.

Priprava in Izvedba

Podlaga

weber.min freeslye zaključni sloj je prirejen za izvedbo v weber fasadnih sistemih. 
Zaradi večje teže (cca 20 - 30 kg/m2) je obvezno sidranje izolacije v nosilno konstrukcijo.

weber.min freestyle nanašamo na posebaj izveden armirni sloj, kjer je druga roka potegnjena z zobato gladilko v vodoravni smeri. Na ta način povečamo nosilnost armirnega sloja.

Pred nanosom weber.min freestyle zaključnega ometa mora biti armirni sloj stabilen, trden, čist in suh. Osnovnega premaza ne uporabimo.

Izvedba

Priprava ometa:
weber.min freestyle praskani omet pripravimo s čisto vodo (9 litrov vode na 40 kg suhe mešanice) v mešalniku. Vedno medsebojno zmešamo vsebino večih vreč ter vsebino večih mešalnikov v primerno veliki posodi. Po enakem postopku medsebojno mešamo blago različnih šarž. Pri izdelavi fasade moramo paziti, da je konsistenca weber.min freestyle praskanega ometa ves čas enaka. To je zelo pomembno za enakomeren videz fasadne površine. Med delom zmes stalno mešamo ter ne uporabljamo dodatkov (na primer proti zmrzovanju).

Nanos ometa:
weber.min freestyle praskani omet nanesemo strojno ali z zidarsko žlico, poravnamo z ustrezno letvijo, vtisnemo in zagladimo z nerjavečo gladilko. Nanos ometa naj bo tolikšen, da je po praskanju debelina zaključnega sloja 8 - 10 mm. Stična mesta  obdelujemo sveže na sveže.

Na vogalih se pričakuje viden prehod. Zato priporočamo izvedbo predhodno izvedbo špalet, izvedbo špalet s finimi ometi ali uporabo vogalnikov za debeloslojne omete (ki so lahko vidni po zaključku praskanja). 

Praskanje:
Čas pričetka praskanja je različen in odvisen od vremenskih razmer. Določimo ga s poskusom - na orodju za praskanje ne sme biti ostankov svežega ometa. Omet praskamo z rahlim pritiskom orodja v enakomernih in istosmernih gibih, pri čemer pazimo, da opraskamo celotno površino. Neopraskana in naknadno praskana mesta so vidna kot svetlejše lise. Po končanem praskanju, dokler je omet še svež, površino 'porežemo' z jeklenim rezilom, da skrijemo sledi orodja za praskanje in ometemo z metlico.

Poraba

Približno 19,0 kg/m2.

Pogoji uporabe

Mineralni ometi so občutljivi na vremenske pogoje. Čas izvedbe je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram.

Temperatura pri izvedbi: vsaj +5°C do +25°C podlage in zraka. Izogibamo se delu ob neposrednem osončenju in nevarnosti omočenja površin.

Vetrovne razmere in neposredno osončenje lahko povzročijo razpoke na površini. Prehitra osušitev ometa lahko vodi v visoko krušljivost, kar je poznano kot "zažgana terranova". 

Neenakomerno osončenje površine vodi v neenakomerno sušenje in posledično razlike v odtenku, zato je priporočljivo uporabljati zaščitno mrežo na gradbenem odru. Osenčenje mora biti enakomerno, da se izognemo lisam, npr. gradbenega odra.

Čas nanosa in praskanja je potrebno prilagoditi vremenskim pogojem. Čas praskanja je odvisen od pogojev sušenja; vlažnosti zraka, temperaturi in vetrovnim razmeram. 

 

 

Pripomočki, orodja

Mešalo, zidarska žlica, večja posoda, kovinska letev, nerjaveča gladilka, orodje za praskanje, jekleno rezilo, metlica.

Vedra, posode in orodje takoj očistimo z vodo. Takoj moramo očistiti tudi vgrajene elemente na fasadi.

Pakiranje in Splošni napotki

Embaliranje

Debeloslojni mineralni plemeniti omet na apneno - cementni osnovi.

Zmes v prahu

 • v 40 kg vrečah.

Skladiščenje

Do 6 mesecev pod pogoji, ki so predpisani za skladiščenje cementa.

Splošni pogoji

Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. prevzema odgovornost v okviru splošnih prodajno - dobavnih pogojev za kvaliteto svojih izdelkov. Ker so vremenski in drugi pogoji pri izvedbi zelo različni, je potrebno zgornja navodila jemati kot splošne smernice brez garancije za izvedbo. Upoštevajte tudi uradne smernice, normative in podatke iz tehničnih listov. Podatki v gornjih navodilih nas ne zavezujejo, jemljite jih kot priporočila, sestavljena ob najnovejšem stanju tehnologije izvedbe. Predpostavljamo, da izvajalec obvlada izvedbene tehnike posameznih komponent. Zapisano nas v ničemer ne zavezuje.