Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše učinkovitosti spletne strani.
Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tukaj

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Fasada brez alg in plesni? - zahtevajte weber.pas topdry

Za dolgotrajno lepoto fasade je pomembno, da se kaplje dežja in rose kar najhitreje odvede s fasadne površine ter da je le–ta kar najhitreje suha. Vlaga na površini fasade namreč deluje kot “lepilo”, ki nase ujame umazanijo, spore alg in plesni.

Pri tem weber.pas topdry deluje na popolnoma nov in revolucionaren način.

Oglejte si tehnični list.

Omet je kot druga koža

Revolucionarni weber.pas topdry kot papir razpusti površinsko napetost vodne kapljice in jo prerazporedi po celotni površini.

Ta fizikalni proces z razporeditvijo vlage po površini predstavlja inteligenten nadzor nad vlažnostjo površine in izjemno pospeši sušenje zaključnega sloja. Ko dež poneha in se zrak posuši, weber.pas topdry pospešeno oddaja vlago in tako eliminira prvi pogoj za nastanek alg in plesni, ki v naravi predstavlja habitat za njihov razvoj.

Suho površino fasadnega sistema je mogoče doseči na dva načina.

Omet pod povečavo: Debelina tankoslojnih ometov je večinoma le 2 mm, kolikor so velika tudi največja zrna v njih. Zaradi različne velikosti zrn je površina ometa nekoliko groba.

Zaključni sloj lahko vlago učinkovito odbija ali prerazporeja.

  1. Novodobni tankoslojni ometi ustvarjajo efekt lotusovega lista, ki odvečno količino vlage iz okolja (dež in rosa) v obliki kapljic odvaja s fasadne površine. Kljub temu pa se v razbrazdani površini zaključnih slojev ujemajo tisoči kapljic, katerih lastnost je relativno dolgo sušenje in učinek “lepila” je tako povečan. Takšne vlažne površine pa so idealne za uspevanje alg in plesni.
  2. Drug, revolucionaren način pri tankoslojnih zaključnih ometih pa je sušenje zaključnega sloja z razporeditvijo vlage po čim večji površini. To je bila lastnost, ki je bila do sedaj rezervirana le za klasični, mineralni omet (teranova). To je zmožnost razpustitve površinske napetosti vodnih kapljic, ki se ustvarijo in zastajajo na fasadni površini. Dokazano je, da se popolnoma vodoodbojne površine sušijo dlje časa kot tiste, ki vlago prerazporejajo in jo hkrati oddajo na večji površini v trenutku, ko zrak v okolici postane bolj suh. To edinstveno načelo sušenja, ki je bilo do sedaj prednost mineralnih zaključnih slojev (teranov), smo z novo tehnologijo, v katero je bilo vključeno stoletje izkušenj skupine Saint-Gobain Weber, uspeli prenesti v tankoslojni pastozni zaključni omet weber.pas topdry.

    Weber.pas topDry z razpustitvijo površinske napetosti razporedi vlago po celotni površini in prepreči zastajanje kapljic.

Pospešen učinek sušenja po omočenju - efekt papirja

Na hidrofobnih (vodoodbojnih) zaključnih slojih se zaradi visoke zavrnitve vlage ob omočenju v žepkih razbrazdane površine ujamejo vodne kapljice. Te privlačijo spore alg in nečistoče, ki potujejo po zraku.

Kapljica vode ima relativno dolg čas sušenja, ki je potenciran predvsem v prehodnih obdobjih leta (pomlad, jesen). Dlje ko je kapljica prisotna na fasadni površini, večja je možnost, da se na njo ujamejo spore alg, ki v njej najdejo hranilne snovi za svojo rast.

Hidrofobnost: oz. vodoodbojne snovi, na primer steklena površina, odbijajo vlago. Kapljica vode obdrži površinsko napetost in ostane na površini v obliki kroglice. Da kapljica izpari, lahko traja več ur.
Prerazporejanje vlage. Površinska napetost kapljice se uniči, vlaga se prerazporedi po površini, pri čemer ne nastajajo bolj obremenjena območja. Zaradi povečane površine je sušenje hitrejše.

Skladnost z ETAG 004

V primerjavi z običajnimi zaključnimi sloji, ki imajo koeficient navlaževanja w manjši od 0,05 kg/m2, ima zaključni sloj weber.pas topdry koeficient navlaževanja w manjši od 0,2 kg/m2. Ta vrednost izpolnjuje tehnične in fizikalne karakteristike zaključnih slojev, ki se uporabljajo na zunanjih površinah, saj so po ETAG 004 vsi zaključni sloji, ki imajo manjšo vrednost navlaževanja od 0,5 kg/m2, primerni za zunanjo uporabo in so hidrotermalno učinkoviti, preprečujejo navlaževanje ostalih elementov v sistemu in so odporni na cikle zmrzovanja in tajanja.

Edinstvena tehnologija ometa
weber.pas topdry
s pametnim odvajanjem vlage s površine ponuja povečano zaščito pred algami in plesnijo. Kjer je vlaga prisotna le kratek čas, je možnost za njihov razvoj manjša.

Edinstvena tehnologija ometa - weber.pas topdry s pametnim odvajanjem vlage s površine ponuja povečano zaščito pred algami in plesnijo. Kjer je vlaga prisotna le kratek čas, je možnost za njihov razvoj manjša.

Prerazporejanje vlage:
Po zgledu mineralnih plemenitih ometov lahko weber.pas topdry enakomerno prerazporeja vlago po površini in se hitreje suši. 

Oddajanje vlage.
Ko dež poneha, vlaga izhlapi v okolico. Omet je znova suh, zato se alge in plesni težje razvijejo.

Enostavne rešitve so pogosto najboljše

Včasih lahko odklon od tradicionalnih metod dela in razmišljanja pripelje do velikih odkritij in rešitev. Učenje na podlagi dognanj in že uporabljenih rešitev iz preteklosti pa je v dobi neprestanih inovacij velikokrat zapostavljeno ali preprosto neuporabljeno. S ciljem razvoja pastoznih tankoslojnih zaključnih slojev, ki minimalizirajo vpliv vlage in učinkovito pospešujejo njeno odvajanje, je bilo samo potrebno pregledati znanje naših prednikov, ki so rešitev razvili pred 100 leti - z izdelkom mineralni praskani oz. strugani omet (teranova).