Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše učinkovitosti spletne strani.
Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tukaj

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber.therm marmolit

Rešitev za izdelavo podzidka.

Lastnosti izdelka

Sestava

 1. weber.tec 946 - injketirna krema za preprečevanje kapilarnega vleka
 2. weber.tec 915 - hladna bitumenska hidroizolacija za enostaven nanos z gladilko in za lepljenje izolacijske plošče na bitumenske podlage. Primerna za obdelavo prebojev in vgradnjo dilatacij. 
 3. weber.therm XPS izolacijska plošča za podzidek
 4. M758 - weber fasadno lepilo za izdelavo armirnega sloja
  1. dodatek weber Demit Aqua+ dodatka za zagotovitev vodoodbojnosti cementnih malt
 5. 9901 - weber.therm armirna mreža  iz steklenih vlaken
 6. G700 - weber osnovni premaz
 7. weber.pas marmolit - pisani omet
 8. čepasta folija za mehansko zaščiti

Estetika v praktičnosti

Priporočena rešitev za podzidek weber.therm marmolit ponuja univerzalno rešitev za vse vrste gradenj. Zaključni sloj iz naravnega drobljenega marmorja pomeni maksimalno barvno obstojnost in odpornost na bledenje. V ponudbi so tudi različice iz barvanega peska. Pisana struktura vseh marmolitov zagotavlja nevidnost umazanije, ki jo s seboj nosijo dežne kapljice, ki se odbijajo od tal.

Zaradi večjih obremenitev, ki so posledica neposrednega stika podzidka s podlago, je uporabljen kompresijsko stabilen XPS stiropor z visoko dimenzijsko stabilnostjo in znižano vpojnostjo. Z njim preprečimo poškodbe hidroizolacije ob nasutju zasipnega materiala. Plošče so prilepljene na bitumensko podlago z uporabo bitufix fasadnega lepila, ki zagotavlja optimalno oprijemljivost s podlago na dolgi rok.

Lastnosti

Vse komponente, ki jih vsebuje weber.therm marmolit fasadni sistem za podzidek so, kar se tiče fizikalnih lastnosti  medsebojno usklajene. To onemogoča nastajanje prevelikih napetosti znotraj sistema, ki so posledica toplotnih obremenitev, hkrati pa zagotavlja, da se rosišče ne premakne v kritične cone sistema. Sistem je odporen na izpušne pline, pranje, zmrzal in je težko vnetljiv.

Fasadne izolacijske plošče XPS

 • toplotna izolativnost λ cca. 0,034

 • tlačna trdnost 200 - 300 kPa (10% def.) 

Podlaga

Zidovi morajo biti suhi, trdni in čisti, brez raznih deformacij, ki so posledica krčenja, zvijanja, posedanja ipd. V primeru, da podlaga ni dovolj nosilna, fasadne izolacijske plošče dodatno pritrdimo s sidri (upoštevamo navodila proizvajalca).

Notranji ometi in tlaki (estrihi) morajo biti končani, kot tudi vsa krovska dela, vključno s kleparskimi (žlebovi). Neravnine na zidovih, ki presegajo 5 mm, morajo biti izravnane z apneno-cementnim ometom. Predhodno morajo biti izvedeni že vsi fasadni preboji.

Pogoji uporabe

Temperatura pri izvedbi: vsaj +5°C podlage in zraka. Izogibamo se delu ob neposrednem osončenju in pri močnem vetru.

Pripomočki, orodja

Nerjaveča posoda, električno mešalo, zidarska žlica, nerjaveča gladilka. Pripomočke in orodje po uporabi operemo s čisto vodo.

Splošni pogoji

Saint-Gobain Gradbeni izdelki d.o.o. prevzema odgovornost v okviru splošnih prodajno - dobavnih pogojev za kvaliteto svojih izdelkov. Ker so vremenski in drugi pogoji pri izvedbi zelo različni, je potrebno zgornja navodila jemati kot splošne smernice brez garancije za izvedbo. Upoštevajte tudi uradne smernice, normative in podatke iz tehničnih listov. Podatki v gornjih navodilih nas ne zavezujejo, jemljite jih kot priporočila, sestavljena ob najnovejšem stanju tehnologije izvedbe. Predpostavljamo, da izvajalec obvlada izvedbene tehnike posameznih komponent. Zapisano nas v ničemer ne zavezuje.

Dokumentacija

Priprava in Izvedba

Izvedba

Izvedemo injetiranje z weber.tec 946 injektirno kremo, s katero izvedemo vodoravno zaporo hapilarnega vleka na najnižji točki vertikalne hidroizolacije.

Izvedemo vertikalno hidroizolacijo z weber.tec 915 hladnim bitumnom. Lahko ga nanesemo na XPS izolacijske plošče in z njim lepilo XPS na hidroizolacijo. Lepimo jih točkovno na sredini in pasovno ob robu. Izolacijske plošče polagamo brez fug z zamikom vrst. Pri tem pazimo, da lepilo ne zaide v fuge. Po potrebi izolacijske plošče dodatno pritrdimo s sidri. Pri tem pazimo, da ne predremo hidroizolacije objekta

Da dosežemo ustrezno ravnino, jih pred izdelavo armirnega sloja lahko obrusimo s primernim orodjem.

Armirni sloj izdelamo s fasadni lepilom, v katererega namesto vode dodamo weber Demit  Aqua+ s čimer amirni sloj postane vodoodbojen. Izvedba v debelini 3 mm s tem, da armirno mrežico vtisnemo v še svežo malto. Armirno mrežico preklapljamo na vsaj 10 cm. To velja tudi pri uporabi vogalnih profilov. Pri robovih in vogalih je potrebno potegniti armirno mrežico vsaj 20 cm preko vogala ali roba.

Po končanem sušenju armirnega sloja, le-tega premažemo s weber osnovnim premazom. Počakamo 24 ur, da se osnovni premaz posuši.

weber.pas marmolit - omet za podzidek nanesemo z gladilko. weber.pas marmolita ne zaribavamo.

Pred zasutjem podzidek zaščitimo proti mehanskim poškodbam z vgradnjo čepaste folije.

Poraba

IzdelekPoraba na m2

weber.therm bitufix lepilo

4 kg

weber fasadno lepilo

4 kg

weber.therm XPS fasadne
izolacijske plošče

1,0 m2

weber.therm armirna mrežica
iz steklenih vlaken

1,1 m2

weber osnovni premaz

0,2 kg

weber.pas marmolit omet
1,5/2,0/3,0 mm

3,5/5,0/6,0 kg

Embaliranje, Skladiščenje in Splošni napotki

Embaliranje

weber.therm marmolit - omet za podzidek
 • weber.therm bitufix lepilo: vedro 30 kg
 • weber.therm XPS izolacijske plošče: paket
 • weber.therm mrežica: zvitek 50 m2
 • weber osnovni premaz: vedro 5 in 20 kg
 • weber.pas marmolit: vedro 30 kg

Skladiščenje

Vse sistemske komponente skladiščimo v originalno zaprti embalaži, v suhem in zračnem prostoru, zaščiteno pred vlago, zmrzovanjem in visokimi temperaturami.